×

Kā izvēlēties medicīnisko halātu?

 
Ārstiem nākas izrakstīt daudz recepšu, bet mēs mēģināsim piedāvāt “modernu recepti”, pēc kuras būs vienkārši orientēties – kā izvēlēties medicīnisko halātu, un kam pievērst uzmanību.

Izvēloties medicīnas halātu, svarīgas trīs pamatīpašības:

Stils. Ārsta specializācija. Neraugoties uz to, ka var izvēlēties universālu variantu: izstrādājuma fasons, piegriezums, aizdares veids un krāsu gamma bieži vien ir atkarīgi no medicīnas darbinieka profesijas.
Piemēram, ģimenes ārstiem vairāk piemēroti klasiskie halāti ar īsām vai garam piedurknēm, bet kosmetologi var izvēlēties neparasta piegriezuma un krāsu risinājuma halātu no blīvāka auduma, pievienojot aksesuārus un izšuvumus.
Medicīniskā apģērba sortiments pašreiz ir gana liels. Var atrast halātus visdažādākajās krāsu kombinācijās. Ar atšķirīgu izgriezuma formu, garumu, brīvu vai pieguļošu šuvumu.

Auduma sastāvs. Tā kā ārsts medicīniskajā apģērbā pavada diezgan daudz laika, tad audumam, no kāda tas šūts, izvirza īpašas prasības. Tam jābūt gaiscaurlaidīgam, ūdeni atgrūdošam, nodilumizturīgam un viegli kopjamam.

Ērtums. Apģērbs nedrīkst radīt diskomfortu, novērst uzmanību no darba.
Iedziļinoties medicīniskās garderobes izvēles niansēs, parametru spektrs kļūst daudz plašāks.

Kā izvēlēties medicīnisko halātu

Viens no universāliem mediķu profesionālā apģērba variantiem ir medicīniskais halāts. Tas der gandrīz visiem ārstiem, kuru darbs nav saistīts ar operāciju veikšanu. Tomēr jau rodas prasības pret detaļām – kabatu un jostas esamība, halāta un piedurkņu garums, aizdares veids.

  1. Auduma sastāvs. Materiālam ir jāpilda vismaz divas pamatfunkcijas – jāuztur komfortabla ķermeņa temperatūra un jāsaglabā izstrādājuma forma, to ilgi valkājot. Ideāls risinājums būs speciāls jaukts audums medicīniskajam apģērbam (kokvilna un poliesters), vidēja blīvuma, kas ļauj apģērbam arvien būt izturīgam, gaiscaurlaidīgam un ērti kopjamam.  
  2. Komforts. Formas tērpam jābūt ērtam. Pielaikojot halātu, pievērsiet uzmanību tam, vai jūs viegli varat veikt darbības ar rokām, staigāt, vai kustības netiek ierobežotas. Tāpat pietiek ar pirkstiem pārvilkt pār šuvēm un novērtēt, kādas tās ir taustes ziņā, vai neberzīs. Neaizmirstiet arī par aizdarēm, lai halāts patvaļīgi neattaisītos vaļā, jābūt stingrai spiedogu sistēmai, bet neder arī pārāk vaļīgas
  3. Piemērota krāsu gamma. Krāsa rada noskaņojumu, piešķir odziņu, izceļ. Ja mediķu apģērba kods nediktē jums medicīniskā halāta stingri balto krāsu, tad var eksperimentēt. Atkarībā no klīnikas specializācijas un paša ārsta, iespējami pilnībā krāsaina izstrādājuma varianti vai krāsaini atsevišķi tā elementu – tādi kā apkakle, kabatas, aproces, pogas, malas, izšuvumi.
  4. Stils. Vispatīkamākais punkts, kuru nevajadzētu ignorēt, izvēloties medicīnisko apģērbu. To apliecina zināmā sakāmvārda sākums – satiekot novērtē pēc drēbēm.



Plašs medicīnisko halātu sortiments garderobē ļaus akcentēt sievišķību. Atkarībā no auguma tipa un individuālās gaumes tiek izvēlēts fasons.
“Zvaniņa” tipa modelis ar pieguļošu augšu un paplatinājumu uz leju ļauj paslēpt pārāk šauru un apjomīgāku gurnu zonu. Kleitas ar jostu vai dubultu gumiju akcentēs vidukli.

Tēlā daudz kas ir atkarīgs no kakla izgriezuma

  • V veida izgriezums vizuāli pagarina kaklu, akcentē seju un krūšu līniju.
  • Kvadrātveida izgriezums arī pagarina kaklu un padara platākus plecus, sabalansē sejas līnijas.
  • Stāva apkakle ieteicama tiem, kam ir īss kakls, apkakles garums optimāli jāizvēlas tā, lai starp zodu un izstrādājuma malu būtu atstarpe.
  • Angļu apkakle veida izgriezums atsedz atslēgas kaulus, pagarinot pilnīgu vai īsu kaklu, bet šauri pleci kļūst vizuāli platāki, ja ir apjomīgs un dziļš izgriezums.
  • Apaļa apkakle – klasika jebkura tipa augumam. Īsa kakla gadījumā vēlams izteiktāks izgriezuma variants.
  • Izgriezums “laiviņa” kompensē apjomīgus gurnus, savukārt pleci vizuāli izskatās platāki, palielinās arī krūšu zona.
Medicīnisko apģērbu logo izšuvumi



Papildus krāsai un dekoratīviem elementiem medicīnisko apģērbu var izcelt ar īpašiem logotipiem.

Tas var būt medicīniskās organizācijas logotips, ārsta iniciāļi vai simbolika, kas attiecas uz darbības sfēru, piemēram, zobi – stomatologam, brilles – okulistam, stetoskops – terapeitam, stārķis – vecmātei un daudzi citi.

Šādus logotipus var uzklāt ar mašīnizšuvumu uz medicīnisko halātu un tērpu augšējām vai sānu kabatām, vai uz piedurknes uzšuves, bet to lielums ir atkarīgs no uzklāšanas vietas.

Mašīnizšuvums ir praktisks risinājums medicīniskā formas tērpa papildināšanai. Mūsdienu aprīkojums izšuvumu uzlikšanai iemieso dažādas skices, kas unikāli un spilgti izskatās uz gatavā izstrādājuma, turklāt izšuvums ir ilgizturīgs, augstas kvalitātes, nav nepieciešama īpaša kopšana.


Floriana® zīmols, kurš ražo mūsdienīgo klasisko medicīnas apģērbu, ir uzņēmuma Prāna Ko® Latvijā radīts zīmols.
Apģērbu ražošanai uzņēmums izmanto dabīgus un jauktus tipa audumus, kas ražoti pie vadošiem audumu ražotājiem. Visiem šiem audumiem ir starptautiskie kvalitātes sertifikāti. Floriana® medicīnisko apģērbu var iegadāties veikalā ‘’Darba apgrebi un apavi’’ Spilves ielā 4, Rīgā vai mūsu e-veikalā.
 

New Account Register