×

Kā pareizi izvēlēties gultas veļu?

 
Gultas veļa tieši pieskaras mūsu ādai gulēšanas laikā, tātad prasības pret to ir augstākas. Tāpēc kvalitatīvas gultas veļas iegāde ir īpaši svarīgs uzdevums, jo tieši tā pirmām kārtām ietekmē miega kvalitāti.

Un tomēr ikviens cilvēks patstāvīgi veido gultas veļas tēlu, kuru viņš grasās iegādāties atbilstoši savai gaumei un vajadzībām. Kādam vissvarīgākā ir zema cena un viss pārējais paliek otrajā plānā. Kāds īpašu uzmanību pievērš dizainam. Bet trešajiem gultas veļu kvalitāti nosaka īpašību kopums: paša auduma, furnitūras, šuvuma kvalitāte un interesants dizains.


Kā pareizi izvēlēties gultas veļu?

1. Materiāli. Izvēloties gultas veļu, viens no pašiem svarīgākajiem momentiem ir materiāls, no kura tā izgatavota. Kokvilna ir viens no populārākajiem un komfortablākajiem gultas veļas materiāliem, jo tā elpo, ir taustot mīksta un izturīga. Populāra ir arī lina gultas veļa tās izturības un hipoalergēno īpašību dēļ. Satīns un zīds ir izcila izvēle tiem, kas vēlas piešķirt savai guļamistabai eleganci un greznību.

2. Auduma blīvums. Izvēloties gultas veļu, svarīgs ir arī auduma blīvums. Jo augstāks auduma blīvums, jo mīkstāk un komfortablāk būs jūtama gultas veļa. Pievērsiet uzmanību rādītājam TC (Thread Count) – diegu skaitam uz auduma kvadrātcollu. Jo augstāks TC, jo kvalitatīvāka un mīkstāka būs gultas veļa.

3. Izmērs. Izvēloties gultas veļu, jāņem vērā jūsu gultas izmēri. Veļai jābūt pietiekami lielai, lai pilnībā nosegtu matraci un būtu pietiekama rezerve nolocīšanai. Tāpat svarīgi ir ņemt vērā matrača un spilvenu augstumu, lai izvēlētos piemērota izmēra palagus un spilvendrānas.

4. Dizains un stils. Gultas veļa nav tikai funkcionāls priekšmets, bet arī dekoratīvs guļamistabas elements. Izvēlieties jūsu gaumei un istabas kopējam interjeram atbilstošu dizainu un stilu. Var izvēlēties vienkrāsainu veļu, lai radītu mierīgu un minimālistisku atmosfēru, vai arī spilgtu un rakstainu, lai guļamistabai piešķirtu dzīvīgumu un enerģiju.

5. Kopšana un mazgāšana. Izvēloties gultas veļu, būtu jāpievērš uzmanība arī kopšanas un mazgāšanas instrukcijai. Ērta lietošana un kopšana ir svarīgs aspekts, kas jums palīdzēs saglabāt veļas kvalitāti un ilgizturību. Uzziniet, vai to var mazgāt veļas mazgājamā mašīnā, kādi temperatūras un mazgāšanas režīmi ir ieteicami.
Noslēgumā jāsaka, ka gultas veļas izvēle ir individuāls process, kas atkarīgs no jūsu vēlmēm un vajadzībām. Izvēloties veltiet pietiekami daudz laika un uzmanības, lai radītu ideālu atmosfēru jūsu miegam un atpūtai. Atcerieties, ka kvalitatīva un ērta gultas veļa var būtiski ietekmēt jūsu veselību un labklājību.


Kāpēc izvēlēties bjazu?

Bjazs izgatavots no bieziem diegiem, kas savīti, izmantojot vienkāršu audekla pinumu. Turklāt materiāla blīvums ir robežās no 50 līdz 140 diegiem uz kvadrātcentimetru. No izmantotās šķiedras kvalitātes arī ir atkarīga auduma vērtība: tievākam diegam ir lielāks blīvums un augstāka kvalitāte. Bjazs var būt rupjš, kā sauc neapstrādātu materiālu, vienkrāsains un apdrukāts (balināts), citādi saukts par audeklu.

Šim audumam ir galvenās īpašības:

  tas ir ļoti higiēnisks;
 audums neburzās;
 ļoti viegls;
  laba nodilumizturība.

Sendienās bjazu ieveda galvenokārt no Āzijas valstīm, Krievijā tā ražošana tika apgūta tikai sešpadsmitajā gadsimtā, kad no tā šuva kaftānus un virsdrēbju oderes. Šī auduma lētums ļāva to izmantot karavīru apakšveļas šūšanai. Apdrukāts bjazs tika izmantots vieglām sieviešu un bērnu kleitām.
Mūsdienās bjaza izmantošanas pamatjoma ir gultas veļas ražošana. Tas ir saprotams, jo šim materiālam ir daudz pozitīvu īpašību un tas nemaksā dārgi. Bjazs spēj izturēt līdz 200 mazgāšanas reižu, tas gandrīz neburzās, ir viegli un ātri gludināms.

Kāpēc izvēlēties satīnu?

Materiāls, no kura tiek izgatavots satīns, - ir labi savīti dubultā pinuma diegi. Jo stingrāk savīts diegs, jo augstākas ir auduma atstarojošās īpašības, tas spīd spožāk. Satīns ir paaugstināta blīvuma audums, kurā ir no 120 līdz 140 diegiem uz vienu kvadrātcentimetru. Audums var būt vienkrāsains, apdrukāts vai balināts.
Senos laikos satīnu ražoja Ķīna, kas ar šo audumu apgādāja visu pasauli. Daudz vēlāk šī auduma ražošanas tehnoloģiju apguva arī citās valstīs. Izturīgais, skaistais un nodilumizturīgais audums vienmēr bija populārs. Mūsdienās no satīna šuj vīriešu kreklus, sieviešu svārku oderes, kleitas un aizkarus.
Satīns tiek izmantots arī kā apvilkšanas audums, kas tam ir lieliski piemērots tā gludās virsmas dēļ. Turklāt pie satīna gandrīz nemaz nepielīp nekādi netīrumi un atkritumi. Šo materiālu ļoti iecienījuši ir mājdzīvnieku saimnieki, jo no dīvāna, kas apvilkts ar satīna audumu, spalvas var notraukt pat ar roku.

Taču visbiežāk satīnu izmanto gultas veļas izgatavošanai. Šis materiāls ir ārkārtīgi izturīgs – tas spēj izturēt līdz pat trim simtiem mazgāšanas reižu un turklāt gandrīz nemaz nesarūk. Ja satīns ir izgatavots no dabiskām šķiedrām, gulēšana uz šādas veļas ir īsta bauda. Izmantojot satīna veļu, gultu var pat nesaklāt – repzentabls ārējais izskats būs vienmēr nodrošināts, un istaba izskatīsies kārtīga.

Papildu spīdumu šim materiālam piešķir procedūra, ko sauc par merserizāciju. Tās gaitā kokvilnas audums tiek apstrādāts ar sārmu, pēc tam audums iegūst īpašu zīdainu spīdumu. Tiek izmantota arī vēl viena tehnoloģija – kalandrēšana. Turklāt audums tiek izveltnēts starp diviem sakarsētiem veltņiem, un tad diegi, kuriem ir apaļš šķērsgriezums, kļūst plakani.

Satīns vai bjazs – kas ir labāks?



Abi šie auduma veidi ir pietiekami populāri, un tie abi ir labi piemēroti, lai no tiem izgatavotu gultas veļu. Satīnu mēdz uzskatīt par kvalitatīvāku materiālu, jo tas, salīdzinot ar bjazu, ir dārgāks, izturīgāks un noturīgāks pret nolietošanos. Satīns ir ļoti skaists un šajā rādītājā atpaliek, ja nu vienīgi no zīda. Tāpēc tas tiek uzskatīts par ideālu variantu gultas veļai.

''Taču viennozīmīgus secinājumus labāk nedarīt, jo, izvēloties gultas veļu, galvenā nozīme ir personiskajai gaumei. Neraugoties uz satīna pozitīvajām īpašībām, ir cilvēki, kuri priekšroku dod bjaza palagiem savai gultai. Tāpēc, izvēloties variantu pēc sirds patikas, pacentieties ieklausīties sevī.''

Svītraina satīna gultas veļas priekšrocības


Pievilcīgs izskats. Gultas veļas komplektus ir ne tikai patīkami lietot pašiem īpašniekiem, tie ir lieliski piemēroti dārgiem viesiem un arī kā dāvana.

 Materiāls ir mīksts un taustei patīkams.

 Dabīgs audums ir drošs cilvēka organismam, tas nesatur kaitīgas vielas un neveicina baktēriju vairošanos, neizraisa alerģiskas reakcijas, nekairina ķermeni.

 Augsts higroskopiskums, auduma termoregulācijas spēja nodrošina komfortablu

Neuzkrāj statisko elektrību, nepiesaista putekļus, neveicina baktēriju un sēnīšu vairošanos.

Noturība pret nodilumu, deformāciju un mehāniskiem bojājumiem. Tāda gultas veļa iztur daudzas mazgāšanas reizes (vairāk nekā 300), saglabājot ārējo izskatu un īpašības.

Materiāls maz burzās un nesaraujas.

Gultas veļa tiek piedāvāta dažādos krāsu risinājumos, lielākoties tie ir pasteļtoņi. Lai palielinātu dekoratīvo efektu, ražotāji pievieno zelta vai perlamutra diegus. Krāsošana tiek veikta, izmantojot dabiskos pigmentus, ko uzklāj uz diegiem pirms aušanas. Tāda tehnoloģija nodrošina krāsas dziļu iekļūšanu šķiedrās.

Ja pircējam rodas jautājums, ko labāk izvēlēties gultas veļai, tad šeit varat orientēties tikai uz materiāla vai gatavā komplekta ārējo izskatu.

Materiāla trūkumi

Negatīvā īpašība ir zema gaisa caurlaidība un augsts blīvums, tāpēc, guļot svītrainā satīna gultasveļā, vasarā būs karsti, kā arī tam ir slīdošā virsma.

Plašāku informāciju par gultas veļu un to iegādes iespējām skatīt mājaslapā www.prana-ko.lv.
 

New Account Register